valuta: 
oppervlakte:  Print

Actualiteiten

Olierijke buren Dubai bieden gouden kansen voor Nederlandse bouw- en infrasector

9 maart 2010


Olierijke buren Dubai bieden gouden kansen voor Nederlandse bouw- en infrasector


Met de recente crisis in Dubai dacht iedereen dat het gedaan was met de exorbitante economische ontwikkeling in de Golfregio. Niets is minder waar. Nederlandse bouwers en toeleveranciers, zoals BAM, Mosa en Bolidt, weten zich er al zeker van orders. Ook de economische cijfers – over de gehele regio bekeken – schetsen een optimistisch beeld van de kansen voor Nederlandse ondernemers in de regio.


“Een goed moment om de pijlen op deze markt te richten, nu traditionele afzetmarkten voor Nederlandse toeleveranciers aan de bouw steeds verder teruglopen”, aldus Jochem Geheniau van Fundamental Export. Volgens dit bedrijf wordt de komende vijftien jaar met name in de olierijke staten Saoedi-Arabië, VAE en Qatar (foto bovenaan en hieronder) flink geïnvesteerd in gigantische bouw en infraprojecten - waaronder de meest innovatieve, luxueuze en ecologische bouwprojecten - met een totale geschatte waarde van maar liefst circa 2.000 miljard euro.


Het Dubai debacle
De Dubai-default: het is niemand ontgaan. In dit Emiraat werden de meeste bouwprojecten gefinancierd door leningen en speculatieve investeringen. Een enorme katalysator voor de Golfregio, maar de bouwsector kwam door de kredietcrisis in grote problemen. In de omringende landen daarentegen worden bouwprojecten veelal gefinancierd door solide inkomsten uit de olieproductie. De ontwikkelingen in Dubai hebben dan ook maar een beperkt effect gehad op bouwactiviteiten in buurlanden. Hier wordt gewerkt aan een solide infrastructuur voor de toekomst, wanneer de olie op is.


Toename orders
Volgens analisten van MEED (Middle East Business Intelligence) zijn vooral de grotere economieën Saoedi-Arabië en Abu Dhabi (foto hierboven) weer aan het groeien. Grote projecten in uitvoering en door de overheid gefinancierde megaprojecten gaan er onverminderd door. “Het komende jaar voorspelt groei in de toekenning van orders, met uitstaande projecttenders in de regio ter waarde van meer dan 500 miljard dollar (circa 375 miljard euro ). Opdrachtgevers willen nu hun voordeel doen met lagere prijzen voor constructiewerk.” (Bron: MEED special report: ‘Construction contract awards raise hope in the Gulf’).


Goede zaken voor Nederlandsers
Zo wordt de komende decennia in verschillende fasen gebouwd aan zes nieuwe steden in Saoedi-Arabië: King Abdullah Economic City (90 miljard euro) of, op een steenworp afstand van Dubai, Masdar Eco-City (17 miljard euro).
Een handjevol Nederlandse toeleveranciers heeft de regio inmiddels ontdekt als afzetmarkt en geeft aan weinig te merken van de crisis. Dennis van Grevenbroek van Bolidt Synthetic Products and Systems: “De recente crisis in Dubai? Er is daar zoveel meer; het is een gigantische markt. We richten ons op de hele regio waar talrijke miljardenprojecten te vinden zijn: Saoedi-Arabië, Qatar, Koeweit en zelfs in de overige Emiraten zien we nog potentie voor onze producten.”


Onlangs installeerde Bolidt nog 4.000vierkante meter aan kunststof vloeren voor het prestigieuze King Abdullah University ST project (foto hierboven) in Saoedi-Arabië.
Voor hetzelfde project mocht tegelfabrikant Mosa 20.000 vierkante meter tegels leveren. Roger Flamand is inmiddels al een tijdje actief in de regio: “De afzetpotentie voor onze producten in deze regio is zeer groot – een goede vervangingsmarkt omdat het er in Europa allemaal wat langzamer aan toe gaat. Enige obstakels zijn er wel: het verkrijgen van toegang tot projecten en het leggen van de juiste contacten is een intensief proces. Nederland heeft hier verder weinig bekendheid als toeleverancier van bouwproducten en daarnaast neemt de concurrentie toe, vooral vanuit Groot-Brittannië, Duitsland en Italië. Dat betekent dat we extra ons best moeten doen om een graantje mee te pikken van de opkomende bouwprojecten in deze markten.”